poniedziałek, 20 lutego 2012

soczysty indyk z pomarańczą, groszkiem i orzeszkami

No to może coś na obiad tym razem? Proponuję indyka z soczystą pomarańczą, orzeszkami i groszkiem na brązowym ryżu .


Potrzebujemy: (na 1 porcję)
mała pierś z indyka
1 pomarańcza (połówka na sok, a druga część do pokrojenia)
mrożony groszek
orzeszki ziemne
torebka brązowego ryżu
liść laurowy
łyżka oliwy z oliwek
1/4 średniej cebuli

A robimy to tak:
Postawić wodę na ryż, po czym po jej zagotowaniu wrzucić torebeczkę z ryżem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W tym czasie mięso z indyka kroimy w paski, a cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy mięso i cebulkę, podsmażamy na średnim ogniu (mieszając) do zarumienienia. Następnie zalać je sokiem pomarańczowym i dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 min. W tym samym czasie rozgrzać drugą patelnię i podprażyć orzeszki ziemne, aż się trochę zarumienią. Zdjąć z ognia. Obieramy drugą połówkę pomarańczy ze skórki i z błonek. Kroimy w plasterki, a plasterki na połowy. Do patelni z mięsem dodać mrożony groszek i chwilkę poddusić pod pokrywką. Dodać orzeszki i kawałki pomarańczy. Chwilę podsmażyć. Wyjąć liść laurowy. Ryż przełożyć na talerz i polać go potrawką. 
Smacznego !



Nie chwaląc się powiem, że dawno nie jadłam tak pysznego obiadu !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz