sobota, 18 lutego 2012

beziki Pawłowej z truskawkami

Na dziś proponuję baaardzo lekki deserek, mianowicie beziki Pavlowej z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zaskakujący.


Składniki: (dla 4 łakomczuchów)
na bezę:
-2 białka dużych jajek
-1 łyżeczka mąki kukurydzianej
-łyżka octu malinowego
-100g jasnego cukru muscovado/trzcinowego
na glazurę:
-2 łyżki galaretki malinowej/ z czerwonej pożeczki
-2 łyżki soku pomarańczowego (u mnie świeży)
na wierzch:
-jogurt naturalny bez tłuszczu
-świeże truskawki

A robimy to tak:
Piekarnik rozgrzać na 150 C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. W dużej misce ubić białka na sztywno. Dodać ocet malinowy i mąkę kukurydzianą. Wymieszać, następnie stopniowo (ciągle miksując) dodawać  po jednej łyżce cukru aż masa zgęstnieje i zrobi się gładka. Gotową masę przełożyć na blachę formując 4 koła. Piec w piekarniku ok. 45 min. Bezy powinny z wierzchu lekko się zarumienić. Gdy będą gotowe, wyjąć i ostudzić. Do garnuszka wsypać 2 łyżeczki galaretki i wlać sok pomarańczowy. Podgrzać i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić na 10 min (nie dłużej, bo mocno zgęstnieje). Przełożyć beziki na talerze za pomocą szpatułki. Na każdą z nich nałożyć jogurt naturalny, posypać truskawkami i polać glazurą.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz