wtorek, 3 kwietnia 2012

soczysty murzynek z nerkowcami w polewie kakaowej

Tak jak już wam dawno dawno temu obiecałam, dodaję przepis na przepyszny i soczysty murzynek  z odrobiną orzechów nerkowych.








Potrzebujemy:
6 łyżek wody
3 łyżki kakao naturalnego
1,5 szklanki cukru
kostka masła
5 jaj
2 szklanki zmielonych nerkowców
2 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka niskotłuszczowej śmietany

A robimy to tak:
Wodę, kakao, cukier i masło zagotować w rondelku na średnim ogniu. Odlać ok. 1/2 szklanki masy, a resztę ostudzić. Następnie do ostudzonej masy dodać mąkę, jajka, orzechy, proszek i śmietanę. Całość wymieszać i piec w temp. 180 st. C ok. 30 min. Po upieczeniu zalać resztą masy kakaowej.


tutaj polany koktajlem jagodowym, co okazało się przepysznym pomysłem :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam murzynka, ale z nerkowcami nie jadłam. Muszę wypróbować, bo wygląda przepysznie! ;P

    OdpowiedzUsuń