wtorek, 21 lutego 2012

razowe ciacho z dżemem rabarbarowym

No i przyszedł czas na ciacho! A z racji tego, że lubimy dietetycznie, to niech będzie razowe...i to z nutką rabarbaru. Co prawda teraz trudno o świeży rabarbar, ale dżem rabarbarowy będzie jego godnym zastępcą.







Potrzebujemy:
175 g mąki pszennej razowej
50g oliwy
20g masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka sojowego
1 jajko
100 g dżemu rabarbarowego
100g cukru trzcinowego

A robimy to tak:
piekarnik rozgrzewamy na 180 C. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika łączymy ze sobą. W osobnej misce rozbełtujemy jajko, dodajemy cukier i mieszamy. Do jaja i cukru dodajemy mleko, oliwę, masło i dżem. Miksujemy. Dodajemy do tego mieszankę z mąki, sody, proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Mieszamy razem. Gotową mieszankę wylewamy do niewielkiej formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do pieca na 35 min. Drewniany patyczek zanurzyć w cieście. Jeżeli jest suchy, to można wyjąć ciacho i studzić na metalowej kratce. Jeśli natomiast jest oklejony ciastem, to piec jeszcze przez kilka min, po czym wyjąć. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem i można wcinać ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz