Potrzebujemy:
200 g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g zmielonych orzechów (takie jak lubisz)- u mnie laskowe, migdały i włoskie
200 g cukru trzcinowego
opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3 czubate łyżki niesłodzonego kakao
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
3 duże gruszki
100 g dżemu morelowego (do posmarowania)
A robimy to tak:
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj na jednolitą masę, po czym stopniowo dodawaj żółtka. Do masy dosyp mąki przesiane przez sito, proszek do pieczenia, zmiksowane orzechy, kakao i mleko. Wszystko zmiksuj, aż powstanie jednolita masa. Ubij białka na sztywno i delikatnie połącz je z pierwszą masą. Wylej ciasto na rozsmarowaną oliwą blachę i wyrównaj całość przy pomocy szpatułki/noża. Następnie obierz gruszki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój gruszki na ćwiartki, po czym ułóż je na cieście w lekkich odstępach. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 min, aby ciasto było bardziej wilgotne i kleiste. Natomiast jeśli wolisz bardziej suchy spód, to piecz przez 45 min. Gdy ciasto się upiecze, wyjmij i posmaruj wierzch rozgrzanym dżemem morelowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz