No ale nie obyło się oczywiście bez osobistych małych poprawek, bo jak to ja, muszę wprowadzić coś od siebie do przepisu ;)
Moja wersja muffin owsiano-jabłkowych:
Składniki:
90g mąki pszennej
80g mąki razowej
30g otrębów pszennych
20g płatków owsianych
40g cukru trzcinowego
20 ml oliwy z oliwek
280g startego jabłka
1 jajo
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka 0,5%+ 40ml jogurtu naturalnego
30g suszonej żurawiny
Wykonanie:
Jest proste. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę i dodajemy starte jabłko. Wykładamy ciastem foremki do muffin i pieczemy w temp. 180 st C ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem po upływie czasu czy ciasto się do niego nie przykleja. Jeżeli tak, to pozostawić w piecu jeszcze kilka minut.
Muffiny wyszły przepyszne i niezwykle aromatyczne! Jeżeli lubisz połączenie jabłka z cynamonem i jesteś na diecie, to ten przepis jest przeznaczony dla Ciebie ! ;)
Masz bardzo fajne silikonowe foremki.
OdpowiedzUsuń