wtorek, 10 kwietnia 2012

muffiny owsiano-jabłkowe

Kilka dni temu miałam ochotę upiec muffinki. A nie mając określonego pomysłu z czego je zrobię, postanowiłam poszperać trochę po kulinarnych blogach. Po krótkich poszukiwaniach znalazłam kilka ciekawych przepisów, ale jeden w szczególności mi się spodobał. Uwielbiam jabłka i nigdy ich u mnie w domu nie brakuje, a zaklęte w muffinie z pewnością wyjdą pyszne! Odwołałam się więc do przepisu z jednego ze zdecydowanie ulubionych przeze mnie blogów. Mianowicie z tąd. Uwielbiam jej kulinarne pomysły!
No ale nie obyło się oczywiście bez osobistych małych poprawek, bo jak to ja, muszę wprowadzić coś od siebie do przepisu ;)










Moja wersja muffin owsiano-jabłkowych:

Składniki:
90g mąki pszennej
80g mąki razowej
30g otrębów pszennych
20g płatków owsianych
40g cukru trzcinowego
20 ml oliwy z oliwek
280g startego jabłka
1 jajo
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml mleka 0,5%+ 40ml jogurtu naturalnego
30g suszonej żurawiny

Wykonanie:
Jest proste. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę i dodajemy starte jabłko. Wykładamy ciastem foremki do muffin i  pieczemy w temp. 180 st C ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem po upływie czasu czy ciasto się do niego nie przykleja. Jeżeli tak, to pozostawić w piecu jeszcze kilka minut.


Muffiny wyszły przepyszne i niezwykle aromatyczne! Jeżeli lubisz połączenie jabłka z cynamonem i jesteś na diecie, to ten przepis jest przeznaczony dla Ciebie ! ;)

1 komentarz: